Pages

Friday, June 28, 2013

Thursday, March 14, 2013

salam rindu

ASSALAMUALAIKUM ,
Salam sayang dan rindu pada kalian..anak didik saya yg dah lama agak sepi. blog ini tetap menjadi teman kesunyian saya. bila teringat pada awak semua. memang saya rindukan saat-saat bersama awak semua yang macam-macam kerenah. saya cukup terhibur. walau dilanda bermacam masalah bila mengajar awak semua ..keresahan ,keserabutan dalam kepala hilang. hati saya jadi ceria. terima kasih kerana mengubat hati saya yang terluka dengan seribu jenis masalah ..yang hanya saya dan Allah saja yang tahu.

Apapun .terima kasih kerana memberi kerjasama sepanjang saya mengajar awak semua. saat itu memang saat mengajar paling indah dalam hidup saya. entah bila saya akan bersua dengan awak semua semula. mungkin bila ada di antara awak yang nak mendirikan rumah tangga....insyaAllah saya akan datang kalau dijemput..hu hu hu. yaaa..mungkin boleh buat reunion skali ....tapi sapa la yang akan kahwin dulu ek..dikalangan awak. ????hahaahah. saja je saya bergurau. kalau nak buat kenduri jangan lupakan saya ya!

Tahu 2013 ni awak semua dah mencapai umur 20 tahun...cepatnya masa berlalu. Saya mengajar awak semua masa tu umur 15 tahun. Lima tahun dah berlalu tapi segala kenangan bersama awak semua seperti masih baru....masih terbayang kenakalan di dalam kelas 3 amanah. SAYA RINDU SANGAT.

Mengajar di seksyen 4...sekarang ni...suasana tak seperti di seksyen 10. Disini saya merasa terlalu stress...bayangkan selepas seminggu saya mengajar disana...saya terpaksa ambil MC sebab kepala pening berpusing-pusing...muntah-muntah...kesan stress melampau. tak pernah saya alami masa di kd10. Terpaksa berurut lagi...urat tegang sangat. jiwa saya masih di kd 10. entahlah. nak buat macamana ..ujian dari ALlah. terpaksa mengajar sebelah petang pula tu. balik rumah dekat pukul 8 malam baru sampai. badan letih sangat. kena layan baby girl lagi...anak2 yg lain...sampai jer saya kat rumah..."Umi!! lapar..." rasa nak pengsan. memang penat sangat-sangat sangat. rasa macam pendek umur dah..hmmmm.

Saya ingat nak minta pindah ke MERU ke tahun depan. tak lah berdepan dgn masalah jam...sampai rumah lewat...welll. wait n see je lah. macamana ketentuan Allah.

Well...awak semua kebanyakannya dah masuk kolej, universiti...apapun..belajarlah rajin-rajin.Tuntutlah ilmu banyak-banyak. buat bekal dunia...dan AKHIRAT. jangan lupa. solat tuuuuu jaga ya!!! SAYA SAYANG AWAK SEMUA SAMPAI KE SYURGA.

JUMPA LAGI ,INSYAALLAH.

ASSALAMUALAIKUM

Tuesday, February 28, 2012

Kenangan mengamit rindu

Assalamualaikum,
Buat anak didik tersayang..dah lama benar saya tak update blog 3 amanah nih...tetiba hari ni rasa rindu kat awak semua..semuanya dan besar -besar..tinggi...khabarnya ramai yg bekerja sementara menunggu result SPM.

Jangan Lupa sampaikan berita kepada saya bila result dah keluar...saya doakan agar awak semua dapat result yg cemerlang dan dapat masuk ke IPT..aminnnnn...

khabarnya result SPM bakal keluar 23 mac ni..betul ker????pastinya awak semua berdebar...berapa A dapat...

Terbayang wajah kalian member 3 amanah 2009 satu persatu...aihhhhh rindunya.... agaknya bila dapat reunion lagi. gembira tengok gelagat awak semua..membahagiakan saya. Pedot...yang mulut banyak tu..Habib yg agak diam...Luqman n Luqman...syey...syikin..wan..ayu...dan lain2...Aiman...lansungtak dgr khabar berita...Izzat azmi selalu saya jumpa sebab dia masih datang sekolah train ahli kadet polis hari selasa. Adam khabarnya kerja kat chicken rice kat giant yer...harap makin tinggi la dia...:)) gurau jer..jangan marah ye r Adam...Awak tak ada ..tak dapat dah saya nak order Madu Khawla dengan  harga special...beli kat luar mahal . dgn awak dapat diskaun...ehehehhe...

Sekali sekala ada juga saya chat dengan syey...luqman...syikin...ayu..bila mereka ada online. yg lain sepi...well..saya doakan semuanya success dlam karier dan pelajaran masing2. Solat jangan tinggal yer...Aurat jaga...

Semoga semuanya dalam taufik dan inayah serta hidayah dari Allah swt sentiasa. amin. Doakan saya ..agar selamat melahirkan anak kelima nanti...duenya 1 JUN...tapi tak tahulah..kalau2 keluar awal lak.

Semoga dapat bersama lagi nanti.
Assalamualaikum.

FADHILAT ISTIGHFAR

Fadilat Istighfar
Ibnu Taimiyah Rahimahullah
menyebutkan di dalam bukunya
tentang buah dan faedah yang
dapat kita ambil dari kita
melakukan amalan ini, di
antaranya ialah:
1. Diampuninya dosa-dosa. Siapa
yang mengakui dosanya dan juga
meninggalkannya, maka dia akan
diampuni.
2. Ridha Allah Subhanahu wa
Ta’ala dan kecintaan-Nya.
Istighfar merupakan perkara
yang penting, sehingga seorang
hamba bisa mendapatkan ridha
dan kecintaan Allah Subhanahu
wa Ta”ala.
3. Memperoleh rahmat Allah
Subhanahu wa Ta’ala.
FirmanNya, Hendaklah kalian
meminta ampun kepada Allah
Ta’ala, agar kalian mendapat
rahmat (An-Naml :46).
4. Membebaskan diri dari adzab.
Istighfar merupakan sarana yang
paling pokok untuk
membebaskan diri dari
adzabnya, sebagaimana firman-
Nya, Dan tidaklah Allah Ta’ala
akan mengadzab mereka,
sedang mereka meminta ampun.
(Al-Anfal:33).
5. Istighfar mendatangkan
kebaikan yang banyak dan juga
barokah. Firman Allah Ta’ala,
Dan (dia berkata),’Hai kaumku,
mohonlah ampun kepada Rabb
kalian lalu bertaubatlah kepada-
Nya, niscaya Dia menurunkan
hujan yang deras kepada kalian,
dan Dia akan menambahkan
kekuatan kepada kekuatan
kalian’.(Hud:52).
Didalam firman-Nya yang lain,
Maka aku katakan kepada
mereka, ‘Mohonlah ampun
kepada Rabb kalian’,
sesungguhnya Dia adalah Maha
Pengampun, niscaya Dia akan
menurunkan kepada kalian
hujan dengan lebat, dan akan
membanyakkan harta dan anak-
anak kalian, dan mengadakan
untuk kalian kebun-kebun dan
mengadakan (pula di dalamnya)
untuk kalian sungai-sungai’.
(Nuh:10-12).
6. Kebeningan hati. Karena
istighfar dapat menghapus dosa
dan mengenyahkannya. Maka
hati pun menjadi bersih dan
bening dari noda dosa serta
kedurhakaan.
7. Istighfar merupakan
kebutuhan hamba yang
berkelanjutan. Dia
membutuhkannya menjelang
siang dan malam, bahkan
istighfar senantiasa dibutuhkan
dalam setiap perkataan dan
perbuatan, kala sendirian
maupun ramai, karena di
dalamnya mengandung
kemashlahatan, mendatangkan
kebaikan, menyingkirkan
kemudhoratan, menambah
kekuatan amal hati dan badan
serta keyakinan iman.
8. Mendatangkan sikap lemah
lembut dan baik tutur katanya.
Siapa yang ingin agar Allah
Ta’ala memperlakukannya
dengan lemah lembut, maka dia
harus senantiasa bersama-Nya.
Istighfar dapat menjadikan
seorang hamba lemah lembut,
baik tutur katanya, karena dia
biasa mengucapkan kebenaran
dan menjelaskannya.
9. Memperbanyak ibadah dan
zuhud di dunia. Istighfar
membutuhkan penyesalan dan
taubat, sehingga ia menuntut
pelakunya lebih banyak
beribadah. Firman Allah Ta’ala,
Sesungguhnya kebaikan-
kebaikan itu menghapuskan
kesalahan-kesalahan.(Hud:114).
Setelah kita mengetahui apa
buah dan bagaimana faidahnya
bagi kita apabila kita
melaksanakan amalan ini,
marilah bersama-sama kita saling
mengingat kesalahan-kesalahan
kita, mumpung kita masih hidup,
masih ada waktu untuk
memikirkan seberapa banyak
dosa yang telah kita kerjakan
dan berapa banyak kebaikan-
kebaikan yang telah kita
kerjakan. Marilah kita bersama-
sama mencari ridha Allah Ta’ala
mencari rahmat dan karunianya
yaitu berupa surga di akhirat
nanti. Dan mudah-mudahan kita
tidak termasuk orang yang
merugi di yaumul akhir nanti.
Allahua’lam.

Tuesday, August 2, 2011

KELEBIHAN SOLAT TERAWIH

fadhilat (kelebihan) sembahyang sunat tarawih pada bulan Ramadan:

Malam 1: Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

Malam 2:
Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang tarawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

Malam 3:
Berseru Malaikat di bawah 'Arasy' supaya kami meneruskan sembahyang tarawih terus-menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

Malam 4:
Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

Malam 5:
Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.

Malam 6:
Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma'mur (70 ribu malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang tarawih pada malam ini.

Malam 7:
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihissalam menentang musuh ketatnya Fi'raun dan Hamman.

Malam 8:
Allah mengurniakan pahala orang sembahyang tarawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim 'Alaihissalam.

Malam 9:
Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhamad S.A.W.

Malam 10:
Allah Subhanahuwata'ala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan akhirat.

Malam 11:
Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.

Malam 12:
Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

Malam 13:
Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

Malam 14:
Datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang tarawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

Malam 15:
Semua Malaikat yang menanggung 'Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakan supaya Allah mengampunkan.

Malam 16:
Allahsubhanahuwata'ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga.

Malam 17:
Allah kurniakan orang yang bertarawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

Malam 18:

Seru Malaikat: Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati).

Malam 19:
Allah Subhanahuwataala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

Malam 20:
Allah kurniakan kepadanya pahala sekalian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.

Malam 21:
Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

Malam 22:
Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Mahsyar).

Malam 23:

Allah subhanahuwataala binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada nur.

Malam 24:
Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang bertarawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).

Malam 25:
Allah Taala angkatkan daripadanya siksa kubur.

Malam 26:
Allah kurniakan kepada orang bertarawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.

Malam 27:
Allah kurniakan orang bertarawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotolmustaqim seperti kilat menyambar.

Malam 28:
Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.

Malam 29:
Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

Malam 30:
Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang bertarawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman: "Hai hambaKu: Makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam syurga, dan mandilah engkau daripada air syurga yang bernama Salsabila, serta minumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama 'Al-Kauthar".

Friday, July 29, 2011

ANTARA TANDA-TANDA KIAMAT

Tanda Kiamat: Orang Dungu Menjadi Pemimpin

Rasulullah S.A.W pernah bersabda: Apabila engkau melihat orang yang tidak berterompah, tidak berpakaian (orang yang miskin), yang tuli,bisu dan buta menjadi penguasa dibumi, maka itulah tanda-tanda kiamat. (Hadis Riwayat Muslim)
Imam Nawawi yang mentafsirkan Hadis ini meyatakan bahawa yang dimaksukan dengan orang yang tidak berterompah, tidak berpakaian (orang miskin) dijadikan pemimpin itu ialah orang yang miskin ilmunya dan miskin akhlaknya.
Miskin didalam hadis ini bukanlah bermaksud miskin dari segi wang ringgit dan harta tetapi miskin disini lebih bersifat tersirat yakni bermaksud miskin jiwa.
Bisu, tuli dan buta didalam hadis ini pula sama maksudnya dengan Firman Allah S.W.T dalam surah Al-Baqarah ayat ke 18 iaitu : Bisu, tuli dan buta. Maka mereka itu tidak akan kembali lagi ke jalan kebenaran ( sesat). Maka yang dimaksudkan oleh Rasulullah S.A.W dalam hadis ini adalah manusia yang sesat itu dijadikan pemimpin (antara tanda kiamat). Mereka tidak menggunakan panca indera mereka untuk menilai dan menerima kebenaran seolah-olah pancaindera yang dikurniakan kepada mereka tersebut telah hilang dan tidak ada gunanya lagi. ( Juz 1, bab Asyratuss'ah Shahih Muslim Syarh An-Nawawi)
Musibah kehadiran pemimpin-pemimpin daripada golongan yang dungu ini akan semakin bermaharajalela pada masa-masa terakhir usia dunia ini dan akan dihilangkanlah oleh mereka ini amanah (amanah rakyat) kerana pekerjaan atau tugas-tugas kepimpinan tersebut telah diserahkan kepada orang yang tidak layak untuk memimpin manusia (rakyat jelata). Sedangkan syarat-syarat untuk menjadi seorang pemimpin didalam Islam adalah seseorang tersebut perlu mempunyai ilmu pengetahuan dan berkemampuan dalam bidang Ilmu Syariah yang akan dapat menjadikan pemimpin tersebut berijtihad dan menggunakan kebijaksanaan fiqh dalam pentadbiran.
Selain itu seorang pemimpin juga disyaratkan untuk bersifat adil bukan bersifat fasik. Adil yang dimaksudkan disini bermaksud adil dalam semua aspek pemerintahan, tidak berdusta dan tidak memakan harta yang bukan merupakan haknya, tidak melakukan penyelewengan wang kerajaan dan tidak mengamalkan gaya hidup rasuah serta banyak lagi.
Seorang lelaki Arab awam telah bertanya pada Rasulullah S.A.W, " Ya Rasulullah, bilakah kiamat itu akan terjadi?"                  
Baginda S.A.W menjawab , "Apabila amanah telah disia-siakan maka nantikanlah kemunculan kiamat"                                       
Lelaki itu bertanya lagi, "Bagaimana yang dikatakan amanah yang disia-siakan?                                                                            
Baginda S.A.W menjawab, "Apabila sesuatu urusan yang penting diserahkan kepada yang tidak layak untuk memangkunya, maka nantikanlah kemunculan kiamat" (Hadis Riwayat Al-Bukhari)
Renung-renungkanlah sabda-sabda Nabi Muhammad S.A.W dan Firman Allah S.W.T .. sudahkah musibah seperti ini terjadi?

Tuesday, May 17, 2011

SALAM RINDU BUAT MU

Dah lama tak update blog 3 amanah ni, terkadang rasa rindu pada anak2 murid 3 amanah 2009. kenakalan, kemesraan...iya..masih dalam ingatan..nama2 yang tak akan padam dari ingatan. Tahun ini mereka akan mengadapi peperiksaan yg besar..SPM..harap2 semuanya akan berjaya dengan cemerlang...memang bunyi agak mustahil kalau aku sebut nak 10 A semuanya, sebab usaha masing..tak sama. yang mana berusaha lebih akan dpat lebih..insyaAllah akan ku doakan kejayaan mereka di hadapan kaabah nanti. Apapun kalian haruslah ingat usaha saja tak cukup, kena taat perintah Allah..jaga solat, berdoalah kepadaNYA....tanpa rahmatnya tak mungkin kejayaan dapat kita kecapi. best of luck to all of you. love you all.

Tuesday, March 1, 2011

FREEDOM (MAHER ZAIN)

Maher Zain - Freedom ( Official Lyric )

Gathered here with my family
...My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn't matter where you're from
Or if you're young, old, women or man
We're here for the same reason; we want to take back our land

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us

No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we've taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we're almost there

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us

I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we're not backing of
Oh God we know you hear our call

And we're calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us

Friday, February 11, 2011

MENCORET KATA

Assalamualaikum warahmatullahi wabaraktuh,
Dah lama benar saya tak update blog 3 amanah nih...bukan tak ada cerita cuma tak ada mood ..hehe sebab geng 3 amanah 2009 dah tak bersama lagi semuanya...Apa pun masih ramai juga yang saya masih ajar..yang belajar di kelas 5 aktif dan 4 bakti...Syey, luqman, Asyraf, anita, Firdaus, Tehah, Rashdan, Zufar, Ismail, Adam, Izzat, Fikry,hafizi., Ayut..tu je la rasanya...kalau ada yg tertinggal minta maaf yer...


Buat yg saya tak ajar tu coz dok kelas lain..saya tetap rindukan awak semua..Wan dengan lawaknya, Farah yang rajin gak ikut aktiviti reunion...YB, Nadhir yg comel,Fareez yg committed,  Aiman yang semakin slim, n firdauz yg tak tetap ngan gaya chief inspectornya...sheera, fika,Syafiq,Anas, Ridzuan mmmm sapa lagi ek..

Buat yang ikut reunion kat D curve main bowling tu..terima kasih banyak2 walaupun yang boleh main separuh jer coz lane tak de kosong. Saya nak booking awal2 coz tak ada yg confirmkan ngan berapa orang...tapi saya seronok coz ramai yang hadir n yang dari bukan ex 3 amanah pun ada...Muiz..thanx for join the club n asyraf...Really love n miss u all guys. saya main ngan hubby n my kids...Anyway big thanx to Anas yg tunggu saya kat d curve..rasanya kalau saya pergi sendiri tak sampai kut kat CC tu.. haha coz saya bukan tahu sangat jalan kat situ. boleh sesat  dalam bangunan...terserempak lak ngan budak kelas C...apa ka  nama budak tu..hmmm dating ngan makwe..mak aih...sekolah tak lulus sibuk dok bawa anak dara orang kesana kemari...tak suka ..tak suka...yg pompuan lak senangnya la nak dibawa ke hulu ke hilir...rasa seronok tapi lupa rendahnya nilai harga diri...fikir2 kan ya anak2ku sayang.

Yang tak ikut ..tak apa lah..InsyaAllah lainkali kalau ada rezeki..jumpa lagi.

Ada sapa 2 yg confirm pegi rumah dayah tak ??? mak dia buat akikah adik dia kat saujana utama...saya tak tahu lagi coz esok ada majlis jamuan perpisahan utk guru yg berpindah tahun lepas..majlis tu buat kat sekolah gak dari pukul 3.00 petang...kalau sempat InsyaAllah saya pergi lah...

Anyway ..ada lagi berita tertinggal..nak ucap terimakasih kat luqman coz jemput saya masa perasmian restoran mak dia kat Shah Alam. Sedaaappp nasi berianinya. Ayamnya memang menyelerakan. Tak ada kesempatan lagi nak bawa family saya pegi makan kat sana...InsyaAllah Luqman ya..tgk la kalau hari minggu time bawa anak jalan2 saya singgah kat restoran tu. Rasa kelakar bila ingat peristiwa Acap n Zuraidie sesat, ingatkan naik kete..rupanya kapcai,,,he he...jangan marah ha Zuraidie...:) smile...

Sebelum saya tangguhkan update untuk kali ni saya doakan semoga awak semua belajar bersungguh-sungguh dan semuanya berjaya dalam SPM nanti..kalau boleh biar semuanya dapat 10A...tak mustahil kalau Allah kehendakkan..tapi dengan usaha dan doa awak semua lah. Saya dan guru2 lain hanya membantu awak semua agar lebih faham tentang apa yg dipelajari.
Seperti biasa..pesanan saya..JAGA SOLAT LIMA WAKTU...BACA AL_QURAN, DOA banyak2...Taat perintah Allah dan Rasul, Taat perintah Ibu Bapa selagi perintah mereka tidak bertentangan dgn syariat, taat dan hormati para guru...Doa mereka sama seperti doa ibu...berkat mereka kerana menyampaikan ilmu...
BE  SOLEH N SOLEHAH students...
I LOVE YOU ALL..,

IsnyaAllah will see u all again on wednesday

coz  pagi isnin sekolah off utk pelajar pagi..MERENTAS DESA PERINGKAT DAERAH n On tuesday CUTI SEMPENA MAULIDURRASUL SAW

SELAMAT BERCUTI DAN SELAMAT MENYAMBUT MAULIDURRASUL 1432H..MAY ALLAH BLESS US ALL

Wednesday, December 15, 2010

Doa

أللهم إني أسألك خشيتك في الغيب والشهادة ، وأسألك كلمة الحق في الغضب والرضى ، اوأسألك القصد في الغنى والفقر ، وأسألك نعيماً لا ينفد ، وقرة عين لا تنقطع ، وأسألك الرضى
بعد القضاء ، وأسألك برد العيش بعد الموت ، وأسألك لذة النظر إِلَى وجهك الكريم ، والشوق إِلَى لقائك في غير ضراء مضرة ، ولا فتنة مضلة ، اللهم
...زينا بزينة الإيمان

quotation

Dua Hal Yang Mesti di lupakan : 1. Kesalahan Orang Lain pada ku 2. Kebaikan ku pada Orang lain &… Dua Hal yang Mesti di Ingat : 1. Kesalahan ku pada Orang lain 2. Kebaikan Orang lain pada ku.
Wahai orang-orang yang beriman, rukuklah serta sujudlah (mengerjakan sembahyang) dan beribadatlah kepada Tuhan kamu (dengan mentauhidkanNya), serta kerjakanlah amal-amal kebajikan; supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat) – Surah Al-Hajj,77
Allah menyembunyikan wali-wali-Nya di kalangan hamba-hamba-Nya. Maka janganlah kamu menghina seorang pun dari kalangan hamba-hamba Allah. Boleh jadi wali Allah terdapat di kalangan mereka.
Tiada perbezaan antara datuk, sultan, mufti, ustaz, imam dan orang biasa. Tuhan tidak pernah menilai insan dengan gelaran-gelaran yang diberikan oleh sesama manusia. Dia melihat keluhuran jiwa dan kesahihan amalan. Entah berapa ramai orang biasa lebih mulia di sisi Tuhan dibandingkan mereka yang bersandar dengan berbagai-bagai gelaran dan pangkat. Jalan pulang ke pangkuan Tuhan tidak pernah mendiskriminasikan manusia.
“Wahai anak kesayanganku, dirikanlah seolat, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang amat besar dan penting untuk dilakukan” [Luqman 31: 17]
Ibnu Abbas ra. berkata: Nabi saw. bersabda: Allah ta’ala berfirman: “Sesungguhnya Aku hanya menerima salat dari orang yang merendahkan diri karena keagungan-Ku dan tiada menyombongkan dirinya di atas makhluk-Ku, tiada terus menerus bermaksiat pada-Ku, menghabiskan masa harinya berdzikir kepada-Ku, berbalas kasih kepada orang miskin, orang musafir-ibnussabil- perempuan janda dan orang yang terkena mushibah. Ia bercahaya laksana matahari. Aku lindungi ia dengan kesabaran-Ku dan memerintahkan malaikat-Ku menjaganya. Aku berinya cahaya dalam kegelapan dan kesabaran dalam kesukaran. Ia di antara makhluk-makhluk-Ku laksana “firdaus” diantara barisan surga”. (Hadis Riwayat Al-Bazzar dari Ibnu Abbas)
Rasulullah s.a.w bersabda, “Apabila telah mati anak Adam itu maka terputuslah semua amal ibadatnya kecuali 3 perkara iaitu:1.Sedekah jariah.2.Ilmu yang berguna dan dimanfaatkan oleh pengamalnya.3.Anak yang soleh yang tidak melupakan mendoakan ibu bapanya.

Thursday, October 14, 2010

hukum nyanyian dan hiburan

Hukum Nyanyian Dan Hiburan

Soalan: Assalamualaikum Dr Asri, saya kebelakangan ini mula minat dengan agama. Saya teringin menjadi seorang muslim yang baik. Cumanya masalah saya ialah saya terlalu gemar menyanyi. Kawan saya seorang yang kuat agama selalu menegur saya, katanya nyanyian adalah muzik syaitan. Saya cuba mengubah, tetapi kadang-kala saya menyanyi juga sebab terbiasa. Saya rasa susah nak buang tabiat ini, apa nasihat Dr kepada saya?

Roslee, Kuala Muda, Kedah.

Jawapan Dr MAZA: Saudara, Islam bukanlah satu agama yang mengharamkan segala bentuk kegembiraan dan hiburan dalam hidup manusia. Allah Yang Maha Mencipta mengetahui bahawa manusia melalui dalam hidup mereka berbagai suasana dan keadaan. Ada kala manusia perlukan hiburan atau perlu dihiburkan. Hiburan wujud dalam berbagai bentuk. Islam datang bukan untuk mengharamkan, tetapi untuk member garis panduan. Untuk soalan saudara, saya sentuh perkara-perkara berikut;

1. Tumpuan hidup insan bukan kepada hiburan, tetapi kepada mengabdikan diri kepada Allah. Hiburan dan nyanyian hanya sampingan yang menghiasi rempah ratus kehidupan dan asam garamnya, bukannya tujuan asal kehidupan. Seperti juga memiliki rumah dan kenderaan yang cantik. Ia bukan tujuan hidup, tetapi termasuk dalam perkara-perkara yang diizinkan dengan batasannya.
2. Dalam hadis Ummul Mukminin ‘Aishah r.aha:
bahawa pada hari raya Fitri atau Adha, Abu Bakr masuk ke rumahnya (rumah ‘Aishah) dan Nabi s.a.w berada di sisinya. Ketika itu ada dua penyanyi wanita sedang menyanyi mengenai kebanggaan Ansar pada Hari Bu‘ath (peperangan antara Aus dan Khazraj). Abu Bakr berkata: “Suara syaitan” (sebanyak dua kali). Nabi s.a.w bersabda: “Biarkan mereka wahai Abu Bakr! Setiap kaum ada hari raya dan sesungguh hari ini adalah hari raya kita” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Dalam riwayat Muslim yang lain menyatakan mereka memukul gendang sebagai alatan muzik iringan nyanyian mereka. Hadis ini menunjukkan sikap lunak Nabi s.a.w yang tidak melarang hiburan dalam bentuk nyanyian sekalipun berlaku dalam rumah baginda. Nabi s.a.w tidak bersikap keras mengenai hiburan seperti sesetengah mereka yang menggunakan nama agama untuk membenteras hiburan habis-habisan. Bantahan Abu Bakr ditolak oleh Nabi s.a.w secara berhikmah.
Ada sesetengah pandangan yang cuba menyatakan bahawa Nabi s.a.w tidak menolak dakwaan Abu Bakr bahawa nyanyian suara syaitan, cumanya hanya diizinkan disebabkan hari raya. Penghujahan seperti ini tidak kukuh. Sebabnya, apakah jika nyanyian suara syaitan maka pada hari raya ia tidak menjadi suara syaitan lagi dan selepas itu kembali menjadi suara syaitan semula?! Atau apakah pada hari raya maka suara syaitan dibenarkan? Cukuplah dengan teguran Nabi s.a.w itu sebagai satu bantahan umum atas kenyataan Abu Bakr. Suara syaitan sepatutnya bukan dikaitkan dengan hari dan waktu, tetapi dengan isi kandungan!.
3. Dalam riwayat al-Bukhari, juga dari ‘Aisyah r.a. bahawa
“Seorang wanita berkahwin dengan lelaki Ansar, maka baginda bersabda: Wahai ‘Aisyah! Mengapakah tiada bersama kamu hiburan? Orang Ansar sukakan hiburan”. Maka, dalam hadis ini menunjukkan Nabi s.a.w prihatin dengan kecenderungan hiburan sesuatu kaum dalam majlis-majlis yang bertujuan untuk kegembiraan dan kesukaan seperti majlis perkahwinan. Mungkin hal ini boleh diluaskan kepada majlis sambutan kesukaan yang lain seperti majlis keluarga atau pejabat dan seumpamanya. Bahkan mengenai majlis perkahwinan Nabi s.a.w pernah bersabda: “Perbezaan antara yang haram dan yang halal adalah kompang dan suara dalam perkahwinan”. (Riwayat al-Nasai dan al-Tirmizi, hadis ini bernilai ‘hasan’).
Maksudnya perkahwinan yang halal dilakukan secara terbuka dan diistiharkan. Berbeza dengan perzinaan yang biasanya dilakukan secara senyap-senyap. Kegembiraan pada hari perkahwinan dizahirkan secara nyata dengan hiburan kompang atau alatan yang lain dan suara. Suara di sini ada yang menafsirkannya sebagai iklan pernikahan. Juga boleh ditafsirkan sebagai nyanyian.
Maka menjadi sunnah ketika majlis perkahwinan adanya hiburan seperti pukulan kompang dan suara nyanyian. Maka apa yang diamalkan dalam tradisi melayu ketika perkahwinan diadakan pukulan kompang dan nyanyian adalah tidak becanggah dengan ajaran Nabi s.a.w.
4. Dalam riwayat Muslim, Anas bin Malik menceritakan bahawa Nabi s.a.w mempunyai seorang pemandu unta yang akan menyanyi ketika dalam dalam perjalanan. Nama beliau Anjasyah. Kata Anas:
“Bahawa Rasulullah s.a.w mempunyai seorang pemandu unta yang mempunyai suara yang lunak. Rasulullah s.a.w bersabda kepadanya: “Perlahan wahai Anjasyah! Jangan pecahkan kaca (wanita-wanita)” (Riwayat Muslim).
Ulama hadis berbeza pendapat tentang maksud Nabi s.a.w dalam hadis ini. Namun, maksud yang dipaling dapat difahami ialah baginda meminta agar Anjasyah memperlahan lagunya kerana ia telah menyebabkan unta semakin pantas, sedangkan wanita-wanita iaitu isteri-isteri baginda mungkin tidak termampu bergerak sepantas itu. Ini menunjukkan bagaimana baginda tidak melarang nyanyian, sebaliknya menggunakannya untuk menggalakkan perjalanan. Cumanya, apabila menyebabkan kesusahan wanita, baginda meminta agar ia diperlahankan.
5. Dalam hadis lain, ‘Aishah menceritakan
:“Pada hari raya orang Sudan membuat pertunjukan permainan perisai dan lembing. Aku tidak pasti sama ada aku yang meminta, atau baginda yang berkata: “Apakah engkau ingin menontonnya?” Jawabku: “Ya”. Lalu baginda menjadikan aku berada belakangnya, pipiku menyentuh pipinya sambil baginda berkata: “Teruskan wahai Bani Arfidah (orang-orang Sudan)”. Sehinggalah aku jemu. Kemudian baginda berkata kepadaku: “Sudah cukupkah (jemukah)?”. Jawabku: “Ya”. Kata baginda: “Kalau begitu, pergilah”. (Riwayat al-Bukhari).
Demikian Nabi s.a.w member ruang untuk isterinya menikmati hiburan.
6. Ada sesetengah pandangan yang agak ketat dan ‘tidak luas’ terutama sebahagian mereka yang beraliran salafis yang menghadkan hiburan hanya pada hari raya sahaja atau dengan bentuk kompang tertentu sahaja. Mereka memahami hadis-hadis ini secara literal.
Bagi saya, pandangan ini boleh menyempitkan urusan muamalat dan kehidupan yang diluaskan oleh Islam. Soal hiburan bukan seperti ibadah khusus yang memang tidak boleh ditokoh tambah. Hiburan adalah sesuatu yang bermula dari titik tolak ‘harus’ atau keizinan umum syarak yang tidak boleh diharamkan melainkan dengan dalil yang jelas.
Hiburan adalah hak inovasi dan kreativiti insan yang diizinkan secara luas selagi tidak menyanggahi prinsip dan hukum yang Islam tetapkan. Apatah lagi baginda Nabi s.a.w apabila mengizinkan hal-hal ini semua menyebut pada hari berkenaan:
“Agar Yahudi mengetahui bahawa dalam agama kita ada keluasan. Sesungguhnya aku diutuskan dengan agama yang lurus lagi mudah” (Riwayat Ahmad, dinilai sahih oleh al-Albani).
Pada hari ini ramai yang rasa Islam itu sempit dan menyongkong. Nabi s.a.w membuka ruang kegembiraan dan hiburan, agar Islam tidak difitnah dan dituduh demikian rupa.
7. Namun, sudah pasti di sana ada batasan yang mesti dipatuhi dalam setiap perkara. Hiburan juga ada disiplin dan batasannya. Al-Rubaiyi’ binti Mu’awwiz menceritakan bahawa:
“RasululLah s.a.w datang ke majlis perkahwinanku, lalu baginda duduk di tempat tidurku seperti engkau duduk. Beberapa orang gadis memukul kompang dan menyanyikan lagu kesedihan mengenang bapa mereka yang terbunuh semasa peperangan Badar sehingga salah seorang mereka berkata: “Di sisi kami ada nabi yang mengetahui apa yang akan berlaku pada hari esok”. Baginda bersabda: “Jangan engkau kata begitu, katalah apa yang engkau katakan sebelum itu” (Riwayat al-Bukhari).
Dalam hadis ini Nabi s.a.w tidak melarang nyanyian gadis-gadis tersebut. Lagu-lagu berlirik sedih yang dinyanyikan mereka juga tidak dilarang oleh Nabi s.a.w. Cumanya apabila mereka menyebut lirik yang salah atau bercanggahan dengan kebenaran maka ia ditegur oleh Nabi s.a.w. Dalam hadis ini Nabi s.a.w menegur ungkapan yang menyatakan baginda tahu apa yang akan terjadi pada esok hari. Hal ini tidak benar. Hanya Allah sahaja yang mengetahui perkara yang bakal berlaku.
Maka, lirik-lirik nyanyian hendaklah dipastikan tidak menyanggahi syarak seperti bercanggah dengan akidah yang sahih, atau mengajak kepada maksiat, atau membohongi fakta dan seumpamanya. Demikian juga jika ia diiringi dengan perbuatan yang haram, maka hiburan dalam bentuk seperti itu diharamkan.
8. Seorang muslim hendaklah melihat keluasan syarak ini sekalipun dia secara individu mungkin tidak menggemarinya. Mungkin seseorang yang kuat agama itu tidak gemarkan nyanyian, tapi tidak bererti mesti diharamkan terhadap orang lain. Sebaliknya, hendaklah dia amanah dalam memberitahu keluasan syarak dalam hal ini.
9. Di samping tidak wajar hidup ini disibukkan dengan hiburan sehingga melupai tujuan hidup yang sebenar. Hiburan hanya diambil dengan kadarnya sahaja, jangan dijadikan tumpuan hidup. Jika dijadikan tumpuan sehingga melupai tanggungjawab Islam, maka hiburan itu akan membawa kepada dosa dan maksiat kepada Allah.

Wednesday, October 13, 2010