Pages

Saturday, January 23, 2010

subaidah

Assalamualaikum! aku memberi salam setelah kaki kananku melangkah masuk ke kelas 4 aktif. Pagi ni pagi jumaat, aku ada kelas dua masa dengan 4 aktif yang digabung dgn 4 amanah. Tak ramai pula bilangan yg ada hari ni. selalunya penuh sampai tak ada ruang. Ramai yang ponteng ke? aku tertanya sendiri. Malas pula nak tanyakan mereka. Ada yang dah dapat masuk ke sekolah Teknik, itu lah yang malas dah nak datang ke sekolah. Hmmm entahlah. Kadang aku tak faham dgn sikap segelintir pelajar ni.mereka tak sedar agaknya walaupun dah dapat ke Teknik mereka tetap kena belajar sebab di sekolah teknik nanti pun mereka wajib juga belajar subjek pendidikan Islam ni, kalau mereka tak belajar rugi lah. sebab guru disana tak akan mengulang balik mengajar dari mula tajuk sukatan. Suka hati lah mereka lah. Kadang aku malas nak ambil pusing  sangat. Buat apa nak peningkan kepala aku. Itu keputusan mereka. 


Raja! bagi salam" aku memberi arahan kepada Raja Arief" dia tak menyahut. Nadhir pula yang bangun.
"Assalamualaikum ustazah!" dan yang lain  pun ikut memberi salam.
"waalaikum salam, duduk ! baca doa" arah ku sekali lagi. Dan mereka pun mula membaca doa.
Anita datang ke mejaku, menghulurkan tangan untuk bersalam. 
"Ustazah! Subaidah, jom!" Dia mengajak aku ke restoran Subaidah. 
"Subaidah?" kataku
Bila?" 
Bila-bila lah" kata Anita
Ok, tengahari ni, lepas sekolah, okey?" tanya ku
"OKey" Ini kali kedua lah aku makan dengan anita di restoran Subaidah. Minggu lepas kami dah makan tengahari disana. Sememangnya aku memang rapat dengan pelajar kelas tiga amanah tahun lepas. Dan keintiman itu masih lagi berterusan. AKu seronok melayan mereka. 


15 januari baru2 ini syey, farah, Sheera dan ayut mengajak aku makan di Pizza hut untuk meraikan harilahir Ayut kebetulan jatuh pada 15 januari tu, hari lahir syey, sheera. Apa lagi makanlah. ada perkara melucukan, kami order hidangan untuk enam orang sahaja tetapi yang sampai unttuk tujuh orang, rupa-rupanya kakak yangambil order tu tersilap dengar. terpaksalah kami bayar. Pungut sepuluh ringgit seorang. Ayu sibuk mengambil gambar air asam boi yangaku tempah. memang cantik rupa air tu.


Sambil makan kami ketawa. ada saja perkara lucu yang dibualkan. Ayu pula sempat lagi ternampak tikus di luar Pizza hut tu. Kebetulan hari tu gerhana matahari. cuaca mendung saja. Tapi gerhana tu tak boleh dari situ, hanya tempat-tempat tertentu sahaja yangboleh nampak, seperti  dekat planetarium negara, kat masjid negara. pakai teropong. pukul 4 setengah petang baru kami habis makan. aku pula nak pergi mengambil anakku pulang dari sekolah intergrasi di seksyen tujuh dekat masjid As-sahabah. semasa kami nak keluar bertembung pula dengan cikgu saodah dengan anak bongsunya hakim datang nak makan pizza juga. Aku bersalaman dengannya. Syey, sheera, farah dan ayu ikut bersalam. Hakim cuma senyum je tengok gelagat budak berempat ni. Nakal.memang nakal. kemudian aku tinggalkan mereka berempat untuk mengambil anakku. Mereka bersalaman denganku sebelum aku pergi. 
"Bye ustazah! "suara mereka  saja yang kedengaran.
"Okey , saya pergi dulu, assalamualaikum!" dan aku pun berlalu.


"Ingat tak apa saya pesan hari rabu lepas? tanyaku kepada pelajar. 
"Ingat usatazah!: jawab beberapa orang daripada mereka.
"Okey saya akan panggil nama, baca ayat hafazan yang pertama dari tempat duduk awak, saya nak dengar dengan suara yang jelas ye!" kataku. 
"Firdaus! baca!" 
"Alamak, belum hafal lagi la ustazah," jawab Firdaus termanggu.
Takkan tak boleh nak ingat, itukan doa iftitah, " aku menegurnya. 
"Lupa lah ustazah".
"Awak berdiri kat situ hafaz sampai lancar baru duduk! Aku mengarahkan. 
"Erni! baca!" erni membaca ayat hafazan dengan lancar.  Begitulah seterusnya. Ada yang sempat baca aku tangguhkan ke minggu depan.


Baik! buka buku teks mukasurat 45, hari ni kita belajar hadis tajuk berkenaan memilih makanan yang baik. danaku punmula mengajar. Menerangkan satu persatu apa yang dimaksudkan oleh hadis Rasulullah s.a.w.  Ada pula yang tertidur.
"Luqman! o Luqman! dah sampai ke Jepun ke? aku bertanya, Nampaknya dia nyenyak sungguh tertidur. Aku panggil pun dia tak sedar. Berjaga malam ke malam tadi sampai tertidur dalam kelas. Tak pernah dia tertidur sebelum ni. nadhir mengejutkan Luqman dari tidurnya.Waktu aku sudah pun tamat. Aku ada kelas dengan tiga amanah pula selepas ini.
"Qiyaman! ujarku.
"Bangun semua, terima kasih ustazah!" nadhir mengakhiri kelas. disahut oleh pelajar yang lain. 
"sama-sama, Assalamaualaikum" aku memberi salam dan berlalu.

No comments:

Post a Comment